top of page
El Trabajo que Reconecta en Educación (2).jpg

Com a professor de l'ESDAP Catalunya (Escola Superior de Disseny Arts Plàstiques, depenent del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya), he convidat en diverses ocasions a Daniel Turón Cutrina a impartir xerrades i tallers en les assignatures de quart curs del Grau Superior en Disseny. La seva experiència en la gestió dels aspectes psicològics en afrontar l'emergència eco-social i les metodologies de treball derivades del "Treball que reconnecta" de Joana Macy, han aportat una visió fonamental a l'alumnat, la qual els ajuda a assumir els compromisos i les responsabilitats que el disseny té en la resolució de problemes.

 

Joan Vila-Puig Morera

          El Treball que Reconnecta a Educació. De l'Ecoansietat a l'Acció Creativa.

Oferirem una introducció al Treball que Reconecta.  Una metodologia innovadora que ens ajuda a re-descobrir i experimentar la interconnexió amb les emocions davant de la crisi climàtica i de biodiversitat, ia transformar l'ecoansietat en esperança activa. Considerem que en aquests moments crítics per a la humanitat, la mirada interior és necessària de cara a fer els canvis que necessitem fer. Per això volem oferir un aperitiu del que aquesta metodologia pot aportar, tant per a l'alumnat com per al professorat i les mares i els pares.

El Treball que Reconnecta, és àmpliament utilitzat per moviments ecologistes, moviments de transició, de permacultura, ecoaldees. Aquesta metodologia integra la comunicació empàtica i una varietat de dinàmiques participatives. 

És interessant destacar que el Treball que Reconnecta i l'actitud de l'Esperança Activa que Joanna Macy proposa als seus llibres i cursos està molt recomanada per Autores i activistes com Naomi Klein, Yayo Herrero, Jorge Riechmann…

Tal com descriu Joanna Macy, alguns beneficis del procés amb El Treball que Reconecta són:

  • Un espai on aturar, sentir, reconnectar internament amb atenció plena. 

  • Un espai segur on confiar i compartir els teus sentiments, idees i intuïcions. .

  • Experimentar i entendre la Terra com una xarxa de sistemes vius, sentint la seva interconnexió amb totes les formes de vida, i dels molts herois que treballen pel bé de la vida a la Terra.

  • Generar imaginació i valor per enfrontar allò desconegut, encara estant en una cultura que està perdent el seu rumb. Des d'aquesta nova visió i comprensió sobre la Terra. 

  • Això és necessari per a la presa de decisions educatives i professionals alineada amb la interdependència i la transició ecosocial.

  • Compartir i celebrar els regals dels canvis a l'aventura de la Transició ecosocial.

  • Connectar-se amb un sentit de propòsit més profund i esbrinar la joia i la compassió de treballar amb altres en actuar en nom de la vida a la Terra.

Facilitadors:

-Daniel Turon: Psicòleg. Màster en Drets Humans i ciutadania (especialitat en Moviments socials i pensament ecològic). Professor de la UOC del màster de Resolució de Conflictes. Docent al postgrau “Transformació Educativa: Coaching Docent i Metodologies amb Enfocament Globalitzat.”, UdG. I al programa d'“Intervenció en Mindfulness per a nens i adolescents”, UB . Facilitador del Treball que Reconnecta en diversos contextos, inclòs a instituts. Cotraductor del llibre de Joanna Macy “Esperança Activa”. Xarxes socials:https://allmylinks.com/danielturon

 

-Lorens Witty: Actor, tallerista. Professor d'Anglès. Després de diversos anys de Gires de Teatre en anglès per la península Ibèrica, Portugal i França, vaig decidir enfocar a crear Teatre educatiu amb valors en anglès, català i castellà. Autor de Tallers i espectacles que integren la mirada interna amb l'expressió i l'acció externes a través de personatges com Dr. Terra/Earth. Tallers d´Emergència Climàtica i Economia Social i Solidària. Activista ecologista pel Clima. Cursos i formació rebuda: Consum conscient transformador (Aj. Bcn), Economia sostenible (REVO), Introducció a la Transició (Xarxa de Transició),  Mindfulschools, Escoles despertes I i II, . Més de 20 anys d'experiència en meditació i mindfulness.

 

Recordeu: 

Taller introductori “El Treball que Reconnecta a Educació. De l'Ecoansietat a l'Acció Creativa”,  16 de desembre de 19h a 21h.

Inscripcions aconpaciencia@gmail.com

Articles sobre l'Esperança Activa i el Treball que Reconnecta:

Al diari.es:Davant la crisi socioecològica… esperança activa? (eldiario.es)

Yayo Herrero, a CTXT:Absència de responsabilitat i pèrdua de l'esperança | ctxt.es

Tallers Educatius del Treball que Reconnecta: 

 Para Centres educatius presentem tant els tallers introductoris per a docents i alumnat, com també una sèrie de 4 sessions d'assimilació. El “Treball que reconecta”.   contribueix al desenvolupament personal, formació en valors i una cultura regenerativa. 

 

Davant de les crisis ecosocials que s'estan vivint, i de les perspectives que ens dóna la ciència, la comunitat educativa ha de poder respondre donant eines als alumnes per gestionar les emocions cap a l'emergència climàtica. Per poder empoderar-se i enfortir tant la resiliència emocional com social. Els joves ens ho demanen i hem d'estar a l'alçada dels temps. Per això, aquests tallers vivencials i reflexius poden obrir un espai d'introspecció i de compartir emocions i les possibles respostes.

 

Vinculem allò intel·lectual amb allò afectiu amb una de les eines actuals més desenvolupades i utilitzades per a la cura de l'ecoansietat.

-Enfortint la resiliència interna i externa. 

-Aprofundint en el (re)coneixement i en l'amor a la Terra, la natura i l'evolució.

-Aprofundint en el principi sistèmic d'ecodependència i treballant l'empatia amb els altres éssers vius.


 

Més informació: conpaciencia@gmail.com

yogaItalia (2)P.jpg
Xarxes socials:
  • Facebook Black Round
  • Twitter Social Icon
Fes una donació amb PayPal
  • Instagram
danielturon_business-card9.jpeg

 S

 ECOTOPIA

 R              I COFILIA

                  N 

                  S   

                  A   

                  R   RESILIÈNCIA 

Doneu suport a la creació de contingut:

bottom of page